Stroopwafels

HomeBlogStroopwafels

Stroopwafels

A must try when you're in Amsterdam!

Het werken achter de receptie vind ik een van de allerleukste dingen in het hotel. Ik kan eindeloos kletsen en vind het heerlijk om naar verhalen te luisteren en van alles te leren over verschillende culturen en gebruiken. Zo is er een hotelgast die een paar keer per jaar bij ons verblijft en altijd allerlei lekkernijen uit zijn land voor ons mee neemt om te proeven. 
Dat heeft me op het idee gebracht om deze blog te schijven. Ik wil je namelijk kennis laten maken met een Nederlandse lekkernij. Misschien wel een van de allerlekkerste lekkernijen die er bestaat. Je kunt ze vers kopen, belegd met allerlei supplementen of gewoon kant en klaar in de supermarkt. Ik heb het natuurlijk over de stroopwafel!

De stoopwafel komt oorspronkelijk uit Gouda, een stad in de provincie Zuid-Holland. Het begon allemaal in de negentiende eeuw. Een bakker experimenteerde met restjes deeg en koekkruimels met stroop ertussen. Na het succes van deze bakker groeide het aantal stroopwafelbakkers enorm. Het bakken van stroopwafels werd gezien als een echte ambacht. Elke stoopwafel werd met de hand gemaakt, met ouderwetse bakijzers. Hier komt ook het welbekende geruite patroon van de stroopwafel, zoals wij die nu kennen, vandaan. Tegenwoordig wordt de stroopwafel in heel Nederland gemaakt. 
Wist je trouwens dat er een jaarlijkste stroopwafeldag bestaat? Op die dag verzamelen bakkers uit Gouda zich om verse stroopwafels te bakken voor het publiek en delen ze wafels uit aan kinderen. 

Uiteraard ben ik in Amsterdam op pad gegaan om verschillende stroopwafels te proeven. En ik kan je vertellen, er waren twee plekken die boven alle andere plekken uitsprongen, en daar zal ik hieronder over vertellen.

Van Wonderen Stroopwafels in de Kalverstraat. Wat een prachtige winkel, de etalage alleen al is er een die je gezien moet hebben! Net even anders dan de andere stroopwafelwinkels, want hier kun je een topping kiezen voor op je stroopwafel. Alle stroopwafels worden dagelijks vers gebakken en je kunt kiezen uit verschillende maten. Deze stroopwafels zijn niet alleen een lust voor het oog, maar zeker ook voor je smaakpapillen. De stroopwafels worden verpakt in prachtige doosjes. Je kunt ze dus ook mee naar huis nemen, maar zeker ook cadeau doen. Naast de (verse) stroopwafels zijn er in de winkel ook andere Nederlandse lekkernijen te vinden. Echt een must visit tip!

Mijn andere favoriete plek om verse stroopwafels te eten is op de Albert Cuijp markt. De warme, verse Goudse stroopwafels die vader en zoon samen maken, zijn echt bijzonder lekker! De mannen maken er een waar feestje van als je bij hen een stroopwafel komt halen. Ze vertellen graag alles over de geschiedenis van de stroopwafel en laten ook stap voor stap zien hoe ze hem maken en waar je op moet letten. Dit is zeg maar echt wel de real deal.

Rest mij alleen nog te zeggen: eet smakelijk!

Hotel Asterisk

Lees verder

Hotel Asterisk

Welkom!

09/11/22Lees meer
Hotel Asterisk

Toen in Amsterdam: feitjes over grachtenhuizen

09/11/22Lees meer
Hotel Asterisk

Het Vondelpark

09/11/22Lees meer